Klachten 

Hielproblemen

Hielproblemen

De hiel (calcaneus) het grootste bot in de voet is erg belangrijk tijdens het staan en lopen.

Hielklachten komen het meest voor op 2 voorkeursplaatsen; de achterzijde (achillespees) en onderzijde (peesplaat).

Hielspoor

Wat is hielspoor?

Plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis of fasciitis plantaris is een overbelasting of ontsteking aan de aanhechtingsplaats van de peesplaat onder de voet; de fascia plantaris.

Meestal is het geen hielspoor, echter wordt er wel vaak over hielspoor gesproken. Dit is een zeer veel voorkomende, langdurige klacht.
De klacht komt bij alle leeftijden voor, het hele jaar door, maar vaak zie je een piek na de zomer. Daar komt bij dat onze praktijk een lange wachttijd heeft. Wellicht dat u deze adviezen direct kan toepassen en dat een afspraak bij ons niet meer nodig is.

Symptomen:     Vooral startpijnen bij het opstaan en langer lopen.
Therapie:           Rust , Rekoefeningen van met name de kuitspieren, evt podotherapeutische zolen.
Schoeisel:          Liever een schoen met een hak; dit geeft de kuit en indirect ook de peesplaat ‘ruimte
Gelhakjes:         Kan verlichting geven, maar meestal zit de uitsparing verkeerd hierdoor kan klacht ook toenemen.

EHBO bij hielklachten

Archillespees klachten

Archillespees klachten uitgelegd…

Morbus sever

Morbus Sever is een hielpijn die vaak voor komt bij kinderen  tussen 8 en 13 jaar.

De ziekte van Sever is een aandoening die optreedt tijdens de groei. Kenmerkend voor de ziekte/aandoening van Sever is pijn aan de achterzijde van de hiel, ter hoogte van de aanhechting van de Achillespees. De klachten ontstaan vaak tijdens of na het sporten en treden vooral op bij sporten waarin veel gerend en gesprongen wordt. De pijn kan ook in het dagelijks leven, tijdens wandelen of traplopen aanwezig zijn. De klachten kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan.

De plaats waar de Achillespees aanhecht aan het hielbeen heet de apofyse en bestaat bij kinderen uit kraakbeen en bij volwassenen uit bot. Tijdens de groei worden de trekkrachten van de kuitspieren op de aanhechting van de achillespees groter, vooral bij sporten waarbij veel gerend en gesprongen wordt. Hierdoor kunnen ontstekingsverschijnselen en reactieve veranderingen van de groeischijf ontstaan.

Klachten kunnen 3 maanden of langer duren. De podotherapeut kan helpen.

Indien de klachten aanhouden

Mocht de klacht door bovenstaande adviezen niet afnemen, dan kunt contact opnemen met de Praktijk voor Podotherapie Sneek, 0515 411271.
Er zal dan een voetonderzoek plaatsvinden en er zal uitgebreid gekeken worden hoe de overbelasting van de peesplaat te behandelen is. Zeer waarschijnlijk zal ik dan podotherapeutische zolen voor u maken.