De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet BIG beschermde opleidingstitel (artikel 34) dat betekent dat iemand zich alleen zo mag noemen na het afronden van een wettelijk erkende 4 jarige HBO-bachelor. Deze opleiding moet door de NVAO geaccrediteerd worden. Een podotherapeut (paramedicus) valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Podotherapeuten kunnen lid  worden van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en kunnen zich inschrijven in het kwaliteitsregister Paramedici. In dit register zijn ook logopedisten, diëtisten e.a. wettelijk erkende beroepen opgenomen.

Hiermee is er een onafhankelijke borging van kwaliteit.

De titel podoloog is onbeschermd, iedereen mag zich zo noemen. Als iemand bijvoorbeeld in een schoenwinkel werkt en ook zooltjes verkoopt kan deze persoon zich podoloog noemen.  Of een voetverzorger die een cursus heeft gevolgd.

Er zijn ook registerpodologen en podoposturaaltherapeuten, deze hebben particuliere opleidingen/cursussen gevolgd op HBO niveau betreft bepaalde onderdelen van de podotherapie.

Dit is niet het zelfde als een HBO opleiding.

Dit wil niet zeggen dat het ene beroep beter is dan het andere, maar het is niet het zelfde.

verschil podotherapeut podoloog